Wat je nog niet wist over een cappuccino

Op elke menukaart, kantine of woonkamer in Nederland kun je het terugvinden, de cappuccino. Dit super lekkere koffie drankje wordt dan ook wereldwijd gedronken en is erg populair. Maar wat is een cappuccino nou eigenlijk en hoe kan je dit thuis zelf maken? Het maken van een goede cappuccino hoeft niet moeilijk te zijn, en is een kwestie van kennis en de juiste benodigdheden in huis hebben. Benieuwd hoe je dit doet? Wij vertellen je het in dit artikel. 

Een cappuccino: wat is dat eigenlijk? 

Ook al wordt de oorsprong van de cappuccino geclaimd door de Wenen, wij kennen de cappuccino als een Italiaanse koffiesoort. Nederlanders kunnen het de hele dag door drinken, terwijl de Italianen dit alleen drinken in de ochtend. Ook op de werkvloer worden veel bonen besteld bij de koffiegroothandel in Drenthe om een cappuccino te kunnen maken en thuis wordt de melk volop geklopt. De cappuccino bestaat uit een deel espresso, een deel gestoomde melk en een deel melkschuim. Door dit met elkaar te mengen combineert de witte kleur van de melk met de kleur van koffie. Je schenkt namelijk als eerste de espresso in en dan pas de opgestoomde melk. 

Zelf cappuccino maken

Voor het maken van een cappuccino heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk koffie, koude melk, een espressoapparaat en een melkopschuimer. Verwarm allereerst een kopje met een ronde bodem voor met heet water. In een bar leggen ze de koffiekopjes op de machine zodat ze warm blijven en direct kunnen beginnen met het maken van de cappuccino. Daarna maak je een espresso, met bijvoorbeeld de verhouding 16/20 gram koffiebonen voor 25 ml koffie. Stoom vervolgens de melk op temperatuur, tussen de 60 en 65 graden. Meng de espresso met de melk en je krijgt een cappuccino met een lichtbruine kleur aan de buitenkant en een witte kleur aan de binnenkant. 

Latte art

Wanneer we latte art vertalen naar het Nederlands, dan krijgen we melkkunst. En kunst is het zeker! Barista’s en koffieliefhebbers schenken latte art toe te passen mooie figuurtjes in de cappuccino. Het gaat dus niet alleen om de smaak, maar ook om de beleving. Door een bijzondere manier van schenken komen er figuurtjes in de cappuccino, bijvoorbeeld een tulp, een hartje of een zwaantje. Wil jij dit nou ook kunnen? Het is lastig om te leren, je moet gewoon veel oefenen.