Waarom je zou moeten kiezen voor Zweeds rabat

Bij het bouwen van een nieuw houten hok, tuinhuis of grote schuur denken mensen vaak meteen aan hout als meeste geschikte materiaal. Hout wordt veel gebruikt bij bouwprojecten, maar kijk ook eens naar andere materialen, zoals Zweeds rabat. Het is dan misschien niet zo bekend als hardhout, maar brengt wel veel voordelen met zich mee. Wil jij weten waarom je zou moeten kiezen voor Zweeds rabat? Dan is dit artikel iets voor jou.

Het verschil tussen rabat en Zweeds rabat 

Uit alle soorten rabat die bestaan, zijn Zweeds rabat en ‘gewoon’ rabat het meest voorkomend. Zweeds rabat is een zeer eenvoudig bouwmateriaal. De vorm van de plank is meteen het grootste verschil. Bij rabat loopt onder de onderkant van de plank een groef en aan de bovenkant loopt een rand die daar precies in past. Hierdoor kun je de planken op elkaar stapelen. Zweeds rabat loopt daarentegen schuin af en is smaller aan de bovenkant. Onder aan de plank is een opening, hierin kun je de plank op het smalle deel van de andere plank zetten. Zo krijg je een rij van overlappende planken die schuin aflopen. 

Waar kun je rabat voor gebruiken?

Een rabat is een bouwmateriaal wat qua uitstraling precies op hout lijkt en ook zo aanvoelt. Rabatdelen worden veel gebruikt bij het bekleden van de gevel. Ook bij het maken van gesloten schuttingen kiezen veel mensen voor Zweeds rabat. Wat steeds populairder wordt is houtcomposiet gemaakt van hout in combinatie met kunststof. Composiet is niet echt gevoelig voor verschillende weersomstandigheden waardoor het rabat langer meegaat. Aan de binnenkant van het huis wordt rabat niet veel meer gebruikt. Vooral bij moderne woningen kom je het bijna niet meer tegen, terwijl het goed isoleert en veel warmte afgeeft. 

Voordelen van Zweeds rabat

Waarom kiezen steeds meer mensen voor Zweeds rabat als het toch heel veel op hout lijkt? Nou, rabat heeft veel voordelen ten opzichte van hout. Zo is Zweeds rabat veel onderhoudsvriendelijker. Je hoeft niet ieder jaar te schilderen of schuren, dit komt omdat de onderdelen grotendeels uit kunststof bestaan. Daarnaast is rabat vochtbestendig, waardoor het minder snel gaat rotten. Wanneer je het liefst alle klusjes zelf opknapt, is rabat ideaal. Je schuift het eenvoudig in elkaar en bevat dus een hoog gebruiksgemak. Tot slot is Zweeds rabat erg milieuvriendelijk, het wordt namelijk alleen van FSC-gecertificeerde vezels gemaakt. Kunstof is afkomstig van gerecycled materiaal en er hoeven geen bomen te worden gekapt.