Als je op zoek bent naar een nieuwe wagen of een tweedehands auto, kan je natuurlijk ook eens verder gaan kijken dan de traditionele manier van werken.
Misschien staat in het buitenland wel net dié ene supercar waar jij van droomt. En nét dan is een auto invoeren misschien een uitgelezen kans.

 

Om welke redenen zou je nu een auto gaan importeren?

Stel je even voor dat je ook gaat zoeken in een ander land, dat vele keren groter is dan Nederland of België. Automatisch zal het aanbod dan ook al veel groter zijn. En laat nu net dat ook een grote invloed hebben op de prijs natuurlijk. Of misschien zijn daar wel net de opties ietwat anders en nog exclusiever.
Naast het voordeel van exclusiviteit of in eigen land onvindbaar, zal ook het belastingstelsel van het land van verkoop van belang zijn. Als je bijvoorbeeld de auto in Luxemburg gaat kopen, dan geldt daar een ander BTW tarief. (nl.15% en dus 6% goedkoper!)

 

Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je het aan?

De snelste en in eerste instantie goedkoopste manier om te vinden wat je zoekt, is het internet.
Even rondkijken en prijzen vergelijken.
Wil je helemaal zeker zijn van garanties en dergelijke, dan shop je best bij de merken zelf of bij de merkgarages.
Als je hebt gevonden wat je wil, kan je overgaan tot de aankoop. (Zeker niet nalaten om hard te onderhandelen, elke Euro korting is een Euro gewonnen!)
Zodra jij en de bank eruit zijn om de centen vrij de maken, dan moet de verkoper aan de slag om een aantal zaken te bekomen. Hij zal voor het voertuig vanuit het land van verkoop moeten zorgen voor:
*een gelijkvormigheidsattest
*een inschrijvingsbewijs
*een factuur. (Deze is van enorm groot belang. Hier zal duidelijk zijn welk belastingstelsel er van toepassing is. Zorg er ook voor dat de eerste inschrijvingsdatum en de actuele kilometerstand er op staan. Naast de volledige verdere omschrijving zijn dat namelijk de 2 belangrijkste voorwaarden om bij de import te kunnen genieten van de BTW van het land van verkoop.)

 

Afsluiten deal en transport.

Eénmaal alle documenten in orde zijn en je de sleutel(s) in je bezit hebt, dan moet die auto nog wel bij jou op de oprit geraken.
Ofwel laat je die ophalen met een wagentransport, wat meteen de duurste optie zal zijn, ofwel haal je die eigenhandig op. Let wel, ermee rijden kan je pas als alles in orde is en je de nummerplaten al hebt, dus is dat geen optie! Daarom kan je best de wagen op een speciale aanhangwagen zetten en met je eigen voertuig met trekhaak transporteren.
Dan nog alleen de douaneformaliteiten regelen éénmaal thuisgekomen en alle papieren verzamelen om de auto te keuren en een car-pass te bekomen. Van zodra dit in orde is, is de inschrijving (doe dit via je verzekeringsmakelaar) het enige wat je nog scheidt van je eerste rit in eigen land!